Flugfiske

Lurar i vassen

flugfiskeKonsten att knyta flugor utövades mycket förr i tiden då denna halsprydnad för män var i ropet. Men denna artikel handlar istället om konsten att knyta flugor för flugfiske. Denna sysselsättning som många flugfiskare ägnar sig åt, att på egen hand konstnärligt utsmycka denna typ av fiskbete, ses som en del av själva fiskandet. Färdiga flugor kan köpas i de flesta sportaffärer som saluför fiskeriutrustning. Men denna ofta färggranna sak behöver inte nödvändigtvis vara en fluga, trots namnet. I stället kan den se ut som en annan insekt eller till och med likna en fisk, beroende på typ av fisk som avses fångas. Man kan förenklat säga att fisken skall luras tro att det bete som fiskaren använder är en av de normalt förekommande födan som fisken ifråga äter.

Stämma i bäcken

Flugfisket utövas mest i strömmande drag som bäckar, åar eller insjöar. Men på senare år har även havsfisket belönats med denna typ av fiske, mest gäddfiske i havsvikar. Uppe i norra Sverige är flugfisket utbrett där det finns inplanterad fisk som röding och öring. Men även söderut som i exempelvis Uppland finns lämpliga sjöar för flugfiske. Fyrväpplingen är ett område sjöar där fisk planterats in och en annan är den idylliska Örsjön. I Stockholms stad är flugfisket mycket gångbart och där förordas området vid Operan, som kallas för Pool och ingår i zoon E. Nedanför Operan på den stenrevel som finns där är det lämpligt att vada med sina fiskeredskap och kasta ut flugan varefter det går att knalla fram och tillbaka något tjugotal meter. Bästa möjligheterna uppkommer när temperaturen är lite varmare, men inte för varmt som i maj och juni. Det påpekas att tålamod och lugn krävs när öringen ses fokusera på bytet och är på jakt efter det. Då gäller det att inte bli stirrig och rusa åstad.

Tekniskt kunnig

Det som mest skiljer flugfisket från haspel och spinn är att själva fluglinan är den tyngd som kastas, inte betet. De spön som används kallas flugspön och är tillverkade av kol eller glasfiber vanligtvis. Förr var även de av bambu precis som metspöna. Flugspön och linor kan delas in i ett klassificeringssystem som nybörjaren bör studera noga. Men säkerligen finns expertis att rådfråga i affären som saluför fiskutrustningen. Men det svåraste är att lära sig själva kastet. Det är en helt annan sak än kast med kastspö, en mycket annorlunda teknik. Kast med flugspö innebär mycket övning för att lyckas med ett bra kast.


by