Sportfiske i Sverige

Pyssel med trassel

fiskareEn del samlar på saker, andra motionerar och åter andra sysslar med olika saker som föreningsliv eller hunddressyr. Fritidssysselsättningarna varierar och en väldigt stor del av människors tidsfördriv utgörs av sportfiske eller fritidsfiske. En del anser att fisket främst handlar om naturupplevelsen, andra menar att spänningen när fisken nappar ger dem tillfredsställelse. Filosofer skulle nog påstå att fiske är i rekreationssyfte och det kan nog ligga en hel del i det. Inbitna sportfiskare sysslar med redskapen hela den tid som inte avsätts till fisket i sig, om man ser till dennes fritid. En del fiskar bara någon gång då och då och åter andra fattar inte alls tjusningen med att fånga fisk.

Planterad favorit

Det som mest omtalas som sportfiske är strömfiske, bäckfiske eller fiske i sjö med inplanterad fisk. Då rör det sig mest om laxfiskar som öring eller röding, men även gös och karp planteras in. Men totalt sett rör sportfiskets olika fångster endast en liten del av de cirka 140 arter som förekommer generellt. Totalt sett har 255 fiskarter listats i vårt land genom tiderna, det vill säga arter som observerats. Sett till alla fiskar som finns i världen över utgör de svenska knappt en enda procent. Så fritidsfiskarens favoritfiskar utgör endast en liten del av beståndet. I och med inplanteringen finns dock dessa populära arter desto fler i numerärt antal. Eftersom många fiskar i Östersjön och då mest havsöring, abborre, gädda och torsk kan det vara bra att veta vilket bestånd som finns där. Strömming och torsk utgör en tredjedel och strömmingen fiskas förstås mest kommersiellt. Dessa arter kallas marina fiskar. Till exempel abborren är en sötvattenfisk.

Förtrollad av trolling

I Östersjön, Vänern och Vättern förekommer numer en växande gren av sportfiske, nämligen trolling. Fisket med denna metod är ganska spektakulärt och har på senare år fångat intresse av fler och fler. Metoden innebär att motorbåtar körs in över vatten där stim av laxfiskar förväntas finnas, med spön som släpar på drag och som går både på bredden och djupet. Laxen lockas av de stimliknande dragen och när de nappar blir det ofta en lustiger dans där fisken hoppar och drar. Trollingen kommer främst från förebilder i Nordamerika.

På hugget

grillarfiskMen de flesta sportfiskare föredrar mer lugn och ro. Från de nordliga sjöarna och ner mot söder, eller även vid kusterna, har fritidsfiskarna funnit sina paradis. Ett trevligt exempel är vid en camping eller stugby där den intilliggande sjön har inplanterad fisk, där fiskaren i stillhet kan ro ut på sjön, guppa runt lite och vänta på napp. Senare på kvällen grillas fisken över brasan och allt detta ger en tillfredsställelse och naturnära upplevelser som ofta är huvudskälet till fiskeintresset. Andra står i midjestövlar ute i strömfåror och kastar linorna med sina kära spön. Bruset från vattenforsarna och avskildheten lockar lika mycket som spänningen när det hugger på kroken. Men lika bra mår fiskaren på en pall vid bryggan med ett metspö i handen. Stilla åser han flötet som guppar upp och ner, och sällan bryr hen sig om det nappar eller inte.


by