Sportfiske på Öland

Flugfiske är en fluga

Nöjesfiske är en tämligen utbredd hobby för inte minst svenskar och många av de tusentals inhemska och utländska sportfiskare som besöker Öland får sitt lystmäte stillat. De bästa områdena runt om Ölands kuster får vid varje säsong besök av fiskeintresserade som vill dra upp lite havsöring, gädda eller några av de andra arterna som florerar i dessa vatten. Det finns flera metoder att bedriva detta trevliga fiske på och vad man väljer beror på säsong och väderbetingelser. Motorbåtar finns som regel att hyra men det går även utmärkt att utöva fisket från land. Man kan välja att antingen fiska från stranden eller vada ut en bit. Flugfiske fungerar utmärkt i måttlig blåst annars fungerar spinnfiske. Bäst är spön på 10 fot med 0,25 eller 0,30 millimeters lina. Kustfiskebeten kan vara i form av vobblers eller skeddrag. Fiske som sker med handredskap är fritt på Öland men det finns restriktioner under gäddans lektid då denna inte får fiskas.

Gäddviken i Grankullaviken

grankullavikenDe mest förekommande fångsterna för den som vill bedriva sportfiske på Öland är gädda, abborre och havsöring. De vanligaste fångststorlekarna för gädda är på två till sex kilo, abborre på cirka tre hekto och havsöringen går på omkring två till tre kilo stycket. Om gäddan står grunt kan den tas med fluga men annars på spinn. Gula och gröna vobblers eller skeddrag i koppar fungerar väl men även gröna jiggar går bra som bete. Mindre jiggar används med fördel till abborrfisket.

Sportfiskets centrum är beläget uppe i Grankullavik, där man även kan hyra stugor och motorbåtar, men fiske kan utövas i stort sett vart som helst på ön. Att gå ut med båt är lika tillgängligt från någon av hamnarna. Grankullavik är dock speciellt. Den landomgärdade viken samt den skyddade kusten mot Kalmarsund har de absolut bästa fiskevattnen. Själva Grankullaviken mäter inte mindre än en yta på 660 hektar. Havsöringen färdas från Emån på fastlandet över till Ölands norra udde eftersom betingelserna där är goda, vilket medför att den äter upp sig. Vikten på havsöringen här är därför allra bästa enligt sötvattenslaboratoriet i Stockholm.

Fiske året runt

Årstider är inget hinder för sportfiske på Öland då vädret normalt sett inte ställer till problem. Men självklart är sommarsäsongen write my essay online den populäraste. Gäddan kan fångas efter den två månader långa lekperioden, vilken pågår ända till sista maj. Havsöringsfisket är som bäst på eftersommaren och en bit in på hösten. För bästa resultat bör vinden vara tre eller fyra meter per sekund och så väljer man en kuststräcka på uppemot hundra meter där fisket bedrivs i några timmar. Det gäller att göra ett bra val av fluga och sedan är det bara att lycka till.


by