Trollingcharter på Öland

Guidade turer

Flugfiske eller spinning för havsöring och dessutom gädda är vanligt förekommande på fiskeparadiset Öland. Men det finns även andra typer fiske och en intressant gren är trollingfisket. Motorbåt med drag på släp är särskilt spännande under laxsäsongen. Sportfiskaren kan verkligen få sig en upplevelse här med denna typ av fiske. Normalt sett har fiskarna från andra delar av landet inte med sig vare sig båt eller utrustning, eller kunskaper om var detta fiske kan bedrivas bäst. Att därför skaffa sig en guide med licens ger det bästa utgångsläget. Utbildning och behörighet krävs för sådana uppgifter varför kontakt med en sådan guide är lämpligast. Detta går att lösa via Ölands Trolling & Sportfiskeklubb genom formulär på hemsidan otsk.se. Givetvis ställer värdarna vid stugbyar och gästhamnar även upp med att skaffa kontakter inom området. Det finns dock ingen charterfirma likt motsvarigheten på Vänern exempelvis.

Centrum för fisket

fiskaNorra Öland runt Grankullavik anses som Ölands sportfiskecentrum. Grankullaviks Fritidsby är beläget på nordligaste delen och bara ett stenkast från havet. Det ligger dessutom intill naturreservatet Trollskogen. Viken som är många hundratals hektar i yta är alldeles utmärkt för bad och fritidsfiske. Sportfiskarna kan välja att utgå härifrån eller ta sig ut mot havet för fiske med fluga eller spinning. Antingen till Böda och den bukten i öster eller till Byxelkrok på Kalmarsundssidan. På den sidan ligger en hel del klippor. Även Trolling kan utgå från gästhamnarna Näbbelund gästhamn, Byxelkrok eller gästhamnen i Böda. I Böda finns campingplats och badstranden här sägs vara Europas längsta.

För trollingen använder man drag med vinda, samt sänke med krok och tafs. Trollingen har blivit mycket populär under de senare åren då det är ganska spektakulärt med hoppande laxar som försöker befria sig från kroken. Framförallt har metoden förebilder från Nordamerika men förutom svenskar så har detta fiskesätt även många finska utövare. På västkusten fiskas på liknande sett men där kallas metoden för dörjning.

Släpa inte på utrustning

Betet sprids dels sidledes, oftast med så kallade paravaner och på djupet med djupriggar. Det gäller att efterlikna stim vilket normalt är laxfiskens huvudföda. Runt Öland och i Östersjön i övrigt är antalet spön per båt inte begränsat, vilket är fallet på Vänern och Vättern. Användandet av betesfisk har också ökat men annars är det wobbler eller trollingskedar. Men ingenting av utrustningen behöver fiskare tänka på innan de kommer till Öland, där ordnas allt med all tänkbar logistik.


by